8 Ağustos 2011 Pazartesi

Direksiyon Sınavları


Direksiyon sınavları artık yeni uygulamaya göre yapılıyor bunu çoğu sürücü adayı biliyordur. Yani eskisi gibi direksiyon sınavında yanınızda sürücü kursundan hocanız değil de sınav komisyonunda biri oturuyor. Kursun direksiyon hocası ise arka koltukta oturuyor.
Peki direksiyon sınavında neler yapmak gerekir ?
Öncelikle panik yapmaya gerek yok. Ne kadar panik yaparsanız o kadar şansınız azalır komisyon sizi acemi zanneder ve puanınızdan kırabilir.ehliyet
Araca bindikten sonra koltuk ayarınızı ayna ayarınızı yapın ve emniyet kemerinizi bağlayın. Ardından sola sinyalinizi verip yolu aynalarınızdan kontrol ettikten sonra yavaş yavaş aracı kaldırın ve ilerlemeye başlayın. ( Aracı kaldırmayı bilmeyenler için en soldaki pedal olan debriyaj pedalından ayak yavaşça çekilir ve debriyaj pedalı ortada iken yavaş yavaş gaz verilir ve araç kaldırılır )
Bunları yaparken kesinlikle artislik hareketler yapmaya çalışmayın. Hatta aracın vitesini en fazla 3 e alın. Zaten üçüncü vitese bile çoğu zaman ihtiyacınız olmayacaktır.
Direksiyon sınavından en az 70 puan almanız gerekmektedir.
Direksiyon sınav sonuçları yine kursunuzun il veya ilçesine bağlı olarak aynı gün veya en geç 2 gün içerisinde açıklanacaktır. Aynı hafta da sürücü kursunuzdan sertifikanızı alabilirsiniz.
DİREKSİYON SINAVI PUANLAMA SİSTEMİ
1. Aracı çalıştırma ve harekete geçirme usul ve kurallarına uymuyor emniyetli ve rahat kalkış yapamıyor iseniz 2 puan kaybedersiniz.
2. Durakladığınız veya parkettiğiniz yerden çıkarken yoldan geçen araçlara geçiş kolaylığı sağlamıyor, kontrolsuz ve işaretsiz çıkış yapıyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
3. Şerit izleme kurallarına uymuyor. Uygun şeritten gitmiyor. Şerit değiştirme kurallarına uymuyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
4. Hız kurallarına uymuyor. Hızını ayarlamada başarısız bulunuyor. Hız sınırlarına dikkat etmiyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
5. Önündeki aracı yakından takip ediyor. Takip mesafesinin yeterli olup olmadığı hususundaki kontrol metodunu bilmiyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
6. Önündeki aracı sollayıp geçme kurallarına uymuyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
7. Kendisini geçmek isteyen araçlarla ilgili geçilme kurallarına uymuyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
8. Kavşak yaklaşımlarında doğrultu değiştirme (Dönüş) kurallarına uymuyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
9. Kavşaklardaki karşılaşmalarda ilk geçiş hakkı kurallarına uymuyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
10. Araçların manevralarıyla ilgili kurallara uymuyor. Manevra beceriniz zayıf bulunuyor ise 5 puan kaybedersiniz.
11. Karşıdan gelen trafikle karşılaştığında geçiş kolaylığı sağlama kurallarına uymuyor iseniz 2 puan kaybedersiniz.
12. Durma, duraklama, parketme, indirme, bindirme, kapıların açılmasıyla ilgili kurallara uymuyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
13. Yaya geçidi, okul geçidi ve demiryolu geçidi yaklaşımlarındaki kurallara uymuyor, geçiş hakkı vermiyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
14. Okul taşıtlarıyla geçiş üstünlüğü hakkına sahip araçlarla karşılaştığında ilgili kurallara uymuyor iseniz 2 puan kaybedersiniz.
15. Eğimli yolda aracı harekete geçirmede başarısız bulunuyor, eğimli yolda hareket etme kurallarına uymuyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
16. Aracı harekete geçirmede, yavaşlatıp durdurmada, kumanda pedallerine yeterince intibak edemiyor iseniz, Vites değiştirme beceriniz zayıf ise, Vites değiştirirken direksiyon hakimiyetiniz azalıyor ise, gözünü yoldan ayırıyor iseniz 10 puan kaybedersiniz.
17. Genel olarak direksiyon hakimiyetiniz zayıf ise 10 puan kaybedersiniz.
18. Ses cihazını ve araçların ışıklarını gereksiz yere ve amaçları dışında kullanıyor iseniz, gerektiğinde kullanmıyor iseniz 2 puan kaybedersiniz.
19. Işık sisteminin, ısıtma ve havalandırma tertibatının kumanda düğmelerinin yerlerini bilmiyor ve kul-lanamıyor iseniz. Soğutma, yağlarna, şarj ve yakıt göstergelerini ve manalarını bilmiyor iseniz 2 puan kaybedersiniz.
20. Aşırı derecede heyecanlı ve telaşlı bulunursanız. Bu halinizle dikkatiniz dağınık görülürse 10 puan kaybedersiniz.
Toplamda 100 üzerinden, hatalarınızdan kaynaklanan puanlar düşüldüğünde 70 veya üzeri bir puandaysanız direksiyon sınavını başarıyla geçtiniz demektir.

Kaynak:http://www.ehliyetli.com/direksiyon-sinavlari.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder